Ziek zijn

Een algemene definitie zou kunnen zijn: de betrokkene is niet in gewone doen en heeft last van symptomen, weze het lichamelijk, geestelijk of in de omgang met anderen. ‘Ziek zijn‘ is niet alleen het doormaken van een ziekte. ‘Ziek zijn‘ is ook de toestand waarin men verkeert. Men is anders dan voordien. Natuurlijk ben je bijvoorbeeld nog altijd mama, medemens en misschien zelfs opgewekt. Een voorbeeld: “ai ai ai, ik ben ziek, mens toch wat voel ik me ziek!” Dat overkomt ons allemaal wel eens. Het gaat zeker voorbij. Straks ben je het vergeten. Over het ‘Ziek zijn‘ dat hier wordt bedoeld praat men minder gemakkelijk. Van dit ‘Ziek zijn‘ wil men misschien niet dat anderen het weten. Eigenlijk wil men het zelf niet weten. ‘Ziek zijn‘ is dan nog één enkel iets. Het is wat men is geworden: De Zieke! En dàt zint niet.

Een oude vriendin heeft een bedreigende vorm kanker. Een donderslag tijdens de zonnigste dagen van haar leven. De woorden ‘Ze is ziek‘ kregen plots een dramatische betekenis. ‘Ziek zijn‘ is dan een eufemisme voor het leven dat in gevaar is! Het is niet meer de benoeming van klein ongemak, tijdelijke symptomen of vage klachten. De voorgestelde behandeling tegen de ‘Ziekte‘ is even draconisch als een veldtocht door vijandelijk gebied. De missie: roei de vijand uit voor de eigen troepen zijn uitgeput. Van zodra de behandeling begint heeft iedereen het meestal gezien: “Oei, zou ze ‘Ziekzijn”? Het ‘Ziek zijn‘ valt nu niet meer te ontlopen. Het is geen vervelend cadeau dat je kan weigeren. Moest dat kunnen…

Gezond zijn is vanaf nu niet meer het ontbreken van ‘de Ziekte‘. Gezond zijn wordt de kracht om verder van het leven te genieten wanneer de momenten het toelaten. Ondanks de ziekte ben je een gezond mens. Laat dat een kracht zijn om het ‘Ziek zijn‘ onder de knoet te krijgen. Geniet van elk moment dat genietbaar is want zelfs wanneer het moment is vervlogen blijft het een herinnering, voor jezelf, voor anderen. Herinneringen vul je zelf in. Laat je niet beroven van die gezondheid.

Groeten van Sjarel

Nawoord: Ook dit verhaal is waarheidsgetrouw en werd geschreven toen de behandeling nog niet was begonnen. Die behandeling slaat ondertussen aan en ze ziet er stralend uit. Van genezing is nog geen sprake maar binnenkort gaat ze alweer een fantastische stap zetten in haar leven. Proficiat hé! Gezond zijn is niet kapot te krijgen.

(Wie levensvragen heeft kan terecht bij http://www.tele-onthaal.be )

Plaats een reactie