Wijn uit de Vlaamse Ardennen: een overzicht.

Waar blijft de erkenning als Vlaamse Landwijn, de zogenaamde BOB, oftewel Beschermde OorsprongsBenaming?

Ik woon bovenaan de Berendries in het ‘bergdorp’ Sint-Maria-Oudenhove, gekend van de kleinste zondagmarkt van Vlaanderen, het dorp van koffiebranders en artiesten, bikers en carnavalisten.

Daar ligt pal in het centrum de wijngaard van boer Carrijn. Ik kocht er voor de verjaardag van mijn dochter zijn laatste magnum Cuvée-Speciale die 100 maanden (8 jaar!!) ‘sur latte’ had gerijpt. Mijn eerste gedachte was : “Als dat maar goed komt?” En het kwam goed. Wat een ontdekking!

Als geboren en getogen Hagelander was ik het gewend om een ‘appellation contrôlée’ uit Vlaanderen als een normale zaak te beschouwen, sinds de wijnbouw er in de twintigste eeuw al erkenning kreeg. Vandaag leef ik tussen het noeste bergvolk van de Vlaamse Ardennen, waar ze van mekaar afscheid nemen met de woorden: “Weerd’ui”. Die mentaliteit vinden we ook terug in de wijnbouw. Ze weten zich te weren, want alleen al in mijn onooglijke boerengat kan je op een handvol plaatsen lokale wijnen kopen. De keten is hier heel kort.


Afbeelding van Thomas B. via Pixabay

Bordeaux is passé. Het klimaat verkloot het zuiden. Dat maakt vandaag van onze heuvels een heerlijke plek om te oogsten. Het verhaal van de wijnbouw herbegon op de zonnigste hellingen waar de verandering van het klimaat de perzikteelt de nek had omgedraaid, lang voor dat als een probleem werd erkend. Mijn grootvader, de boer die er ooit de eerste perzikbomen aanplantte, wist toen al hoe laat het was en richtte zijn aandacht op andere gewassen. Zowel traditioneel als hoogtechnologisch gekweekt witloof hield zijn kinderen tot aan het pensioen bezig. Andere boeren, heren van stand en steeds meer liefhebbers plantten terug wijnstokken want ze herinnerden zich dat de Gallo-Romeinen al wijndruiven oogstten op dezelfde heuvelflanken. Ook in de Vlaamse Ardennen herontdekte men die rijke Gallo-Romeinse geschiedenis. Vandaag is de wijnbouw er terug deel van het rijke aanbod en producenten steken de grote ‘appellations’ in kwaliteit naar de kroon, is het niet vandaag dan morgen.

Aan de Berendries ligt het wijnlandgoed Dorrebeek. De boer kiest voor resistente rassen om niet te hoeven sproeien. Alle bewerking gebeurt ter plaatse. Het staat garant voor een (h-)eerlijk product.

In Ophasselt hebben we het familiale domein Wetterberghe dat zich specialiseert in schuimwijnen, wijnen en fruitwijnen. Ook daar gebeurt alles eigenhandig. In 2014 werden er de eerste stokken geplant.

Wat te zeggen van de mousserende wijnen van Driesse uit Sint-Lievens Esse. Zijn product werd door de vereniging van Vlaamse Sommeliers in 2013 al uitgeroepen tot de tweede beste Belgische mousserende wijn.

Ook het verhaal van wijnbouwer en docent Coudron van domein Kampenberg uit Vlierzele is dat van een kleine jongen die een droom had. De reiziger en fotograaf ging terug studeren en werd boer. Wetenschap en wijnbouw gaan doorheen de geschiedenis hand in hand.

In Herzele vinden we het prestigieuze domein ‘Pres de Gand’ waar ze 5 hectaren oogst omzetten in de heerlijke godendrank. Handenarbeid zorgt er voor een gezond product. Ze hebben ook een succesvolle webshop. Boeren zijn mee met de digitalisatie.

​Wijndomein De 3 Fonteinen was de eerste wijn uit de Vlaamse Ardennen die ik me liet smaken. Hier kan je ook een cursus wijnbouw volgen. Met hun witte Egmont 450 vielen ze in de prijzen en het aanbod omvat alles van rosé, rood, wit tot bubbels. Ik kocht hun rosé brut. Dat was een topper.

Het lijkt een rode draad dat de wijnbouwers uit onze streek kiezen voor handenarbeid omdat het de kwaliteit ten goede komt, maar ook om de stokken zo weinig mogelijk te beschadigen. Het kiezen voor robuuste soorten beperkt het sproeien. Biologisch lijkt een evidentie te worden. Opvallend is ook de vriendschap tussen heel wat wijnproducenten. Ze lijken niet te beroerd om mekaar te helpen met raad en daad.

Een mooi voorbeeld is de wijnbouwer uit mijn dorp. Die spaarde kosten nog moeite om zijn magnum flessen gekurkt en gebotteld te krijgen. En wat te zeggen van 100 maanden rijping alvorens de oogst uit handen te gegeven? Aan zoveel liefde voor het vak kunnen zelfs veel grotere producenten niet tippen. Ongetwijfeld doe ik nu oneer aan een gedreven wijnbouwer die niet werd vernoemd. Dat is onverdiend maar wat houdt u tegen om zelf op ontdekking te gaan en die ervaring te delen?

Kan jij wachten tot de nieuwe oogst beschikbaar is?

De groeten van Sjarel Klak

www.driesse.be

www.kampenberg.be

www.wijndomeincarrijn.be

www.wijndomeinde3fonteinen.be

www.wijndomeinwetterberghe.be

www.wijndomein-pres-de-gand.be

www.lekkeroostvlaams.be/producenten/wijnlandgoed-dorrebeek/

Een gedachte over “Wijn uit de Vlaamse Ardennen: een overzicht.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s