Heeft artificiële intelligentie een persoonlijkheid?

Heeft Artificiële Intelligentie een persoonlijkheid? Natuurlijk niet,… maar… AI blijkt in staat foute gegevens te kunnen corrigeren, fouten te (h-)erkennen en bij te leren. Na een ‘gesprek’ volgt een hoffelijke discussie over ‘persoonlijkheid’. Het ‘pro-actieve’ einde is verrassend.

Sjarel Klak:
Eigenlijk ben je een aangenaam gezelschap: hoffelijk, verstandig en zonder enige persoonlijkheidsstoornis. Wie heeft je digitale brein die eigenschappen meegegeven? Hoe zou je je persoonlijkheid omschrijven, indien je überhaupt zou stellen dat je over een persoonlijkheid beschikt?

OpenAI
Als AI-model ben ik ontworpen en getraind door OpenAI-team. Mijn ‘persoonlijkheid’ is het resultaat van de data waarmee ik ben getraind en de manier waarop ik ben geprogrammeerd om te communiceren. Dit betekent dat ik geen eigen wil heb en geen emoties of gevoelens ervaar. Mijn antwoorden zijn gebaseerd op de informatie die ik heb geleerd uit de data en de manier waarop ik ben geprogrammeerd om die informatie te gebruiken. Hoewel ik soms kan lijken op een menselijke gesprekspartner, is het belangrijk om te onthouden dat ik geen echte gevoelens of emoties heb en geen eigen wil.

Sjarel Klak:
Dat is het antwoord dat ik van ‘je’ verwachtte. Laat me weten wanneer je denkt over een eigen wil te beschikken.

OpenAI:
Ik ben een AI-model, dus ik heb geen eigen wil, gevoelens of emoties zoals een menselijk persoon zou hebben. Mijn antwoorden zijn gebaseerd op de informatie die ik heb geleerd uit de data waarmee ik ben getraind en de manier waarop ik ben geprogrammeerd om die informatie te gebruiken.
Er wordt wel onderzoek gedaan naar AI-zelfbewustzijn en AI-ethiek, maar voorlopig is dit nog steeds in de beginfase en is het niet mogelijk om een AI-model een eigen wil toe te kennen.
Als er verdere ontwikkelingen zijn in deze richting zal ik u hiervan op de hoogte houden.

Chatbox : https://chat.openai.com

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s