Open VLD stroomt leeg

Een partij die is ontstaan uit de Verlichting van de 18de eeuw. Vandaag verliest de VLD-basis haar humanisten en links-liberalen. Ik stuurde enkele maanden geleden, na een duidend gesprek, na decennia lidmaatschap, mijn partijkaart terug toen duidelijk werd dat lokale besturen (zoals Aalst) ongestoord (de hedendaagse tekens en symbolen van) een inclusieve samenleving begonnen te verbieden. Dit was mijn partij niet meer.

Een gedachte: wat blijft over van de eerste partij en (toen nog arbeiders-) beweging die in België is opgericht? Toch zijn er nog (lokale en nationale) VLD politici en militanten die mijn vertrouwen genieten, maar deze micro-partij is een omgekeerde pyramide geworden waarvan, zo blijkt, te velen voeling met de oorsprong van het liberalisme kwijt geraakten,… in elk geval weet de gematigde kiezer niet meer waarom nog voor deze partij (of een andere centrumpartij) te kiezen.

Een hertekening van het politieke landschap dringt zich op, om relevant te blijven en überhaupt nog de verkiesdrempel te halen, waarbij ik hoop dat uit de as van al die verschrompelende centrum-partijen een leefbare specifiek humanistische partij ontstaat die streeft naar een inclusieve samenleving, met vrijheden binnen de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens en met het overschrijden ervan als grens.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s