Hoe wijken één na één veroverd worden.

VRT journalist Lieven Verstraete verslikte zich in zijn woorden tijdens een interview met de nieuwe Groen co-partijvoorzitters: ‘hoe wijken één na één veroverd worden door nieuwkomers’.

Ongetwijfeld was er voor ‘veroverd’ een kosjer alternatief, dus ik begrijp de onderkoelde reactie van de Groen co-partijvoorzitster, maar sinds de jaren negentig zijn hele Brusselse wijken letterlijk (oei oei) ‘omvolkt’.

https://m.standaard.be/cnt/dmf20220613_93701861

Zelfs ‘1ste, 2de en 3de generatie nieuwkomers uit zuid-Europa’ (vrienden) verlieten rond de eeuwwiseling al de Brusselse wijken omdat ze er ook (beleefd) ‘hun draai niet meer vonden’ door de vele instromers die de lokale samenlevingsvormen absoluut niet kenden en geen begeleiding kregen. Ook (cultureel) niet-Europeanen verlaten vandaag ‘hun’ wijken, en ze zijn welkom in ‘mijn’ straat. Mij maakt oorsprong niks uit, wel de goesting om lokale cultuur en (niet dogmatische) gewoonten te leren kennen, waar mogelijk te gaan koesteren zonder je geweld aan te doen.

Eerlijk, ik trok ooit ook weg uit Brussel omdat ik een boerennazaat ben, dus daar ook een inwijkeling, die er wel studeerde maar de velden en weiden miste. Ik kon er als Hagelander niet aarden. Ik vertoefde nochtans ook nadien nog vele jaren constant in Brussel en St. Joost waar mijn vrienden woonden, ging winkelen in Molenbeek en Schaarbeek, werkte gans mijn carriëre in Jette/Laken en zag de snelheid van het gebeuren. Ik omarm(-de) ‘andere culturen’ en koos toentertijd een (cultureel, niet dogmatisch) franstalige moslim als ‘peter’ voor mijn eerste kind. Et alors? Het bleek een waardevolle bijdrage aan de opvoeding van mijn kinderen.

Fundamenteel recht: ieder gaat wonen waar die wil, maar wanneer mensen uit een wijk of streek wegtrekken omdat ‘nieuwkomers’ de ‘lokale samenleving’ te snel te diep veranderen, dan is dat toch een probleem?

Zo verliet ik later ook de rurale Rand rond Brussel omdat (and now for something different) stedeling het platteland ‘overwoekerden’.

20 jaar geleden begon wat verderop in Denderleeuw dezelfde dynamiek. Amper 10 jaar geleden zag ik, steeds verder weg van de grootstad, ook in Zottegem steeds meer stedelingen de lokale plattelandssamenleving van de ‘paretmakers’ overvleugelen,… maar de doorsnee Zottegemnaar heeft dat nog niet ècht begrepen omdat het proces in volle gang is. Is het racisme om dat te duiden? Het is niet eens een ‘mening’. Het is louter een observatie, geijkt door mijn rurale Vlaamse achtergrond.

De journalist Verstraete wordt gepakt op zijn woordkeuze,… dat is taalkundig terecht. Maar de kern van zijn vraag blijft onbeantwoord. Dat is alweer een gemiste kans om de realiteit te duiden en blind extremisme en racisme de wind uit het vaandel te halen door echte problemen te scheiden van pulpgedachten. Zo stuwen we de conservatieve partijen vooruit en vernietigen we verder het politieke middenveld.

Problemen moeten bespreekbaar zijn, altijd.

Wat Brussel betreft: uiteindelijk zijn hele Brusselse wijken, zelfs deelgemeenten, sinds de tachtiger jaren in sneltempo enclaves van niet-Europese cultuur geworden. Ben ik nu niet meer links-liberaal, godbetert een racist, omdat ik dat durf te duiden?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s