Hoe haal je gist uit bier?
Neem een bier dat spontaan verder werd gegist in de fles, zoals een echte geuze of een bier uit de Vlaamse Ardennen, mijn gedacht.
Heb je geen bier, dan zou het ook lukken met gedroogde rozijnen of ander gedroogd suikerrijk fruit. Het is me nooit overkomen.
Giet het bier voorzichtig uit, drink, maar bewaar het bodempje van de fles, waarin zich de levende gist bevindt.
U mag hier stoppen en de procedure herhalen.
Voor wie brood wil bakken: ga naar de volgende stap.
Giet het bodempje in een bakje en vul het aan met water tot je 30 à 40 ml hebt. Effe goed mengen. Wie snugger is had het recipiënt op een weegschaal gezet en aangevuld tot 40 gram. Dan dezelfde hoeveelheid van de goedkoopste witte bloem toevoegen. Desnoods gebruik je wat je hebt.
Goed mengen en warm wegzetten. Binnen de 12u begint het mengsel ‘te leven’.
24 tot 48u later lost de bloem op en heb je bruikbare gist.
Wees snugger en gooi het niet allemaal in je deeg. Laat wat in het potje, voeg terug water toe, gewoon 3 soeplepels, geen gedoe. Doe er dezelfde hoeveelheid bloem bij en 48u later kan je het volgende brood bakken. Afhankelijk van je ingrediënten en de omgeving leer je snel hoelang het proces duurt.
Smakelijk.
Addenum : Wil je weten wat er eerst was, het bier of het brood, ga dan naar de pagina van Karel Depelsemaeker : https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1762368903906097&id=100003990129736