Natuurpunt nodigt buurtbewoners uit na de aankoop van het ‘Ravottersbos*’

ravottersbos natuurpunt 3
Foto : SjK

Natuurpunt kocht na onderhandelingen 1,7 hectaren bos waarmee een aangrenzend vogelreservaat werd uitgebreid en nodigde de actievoerders uit voor een drink. Het ‘Ravottersbos* / Vijfstratenbos’ is na een zelden geziene actie van burgers, vzw’s en politici in extremis gered van de kap. Het was een dubbeltje op zijn kant.

Stad Zottegem is niet, zoals aanvankelijk verwacht, de nieuwe eigenaar maar toont zich bereid om over een ‘subsidie’ te onderhandelen met Natuurpunt. De buurtbewoners zijn vooral opgetogen met de redding en komen nu al voor de derde keer in een maand samen aan het bos: eerst in rouw want alle hulp zou te laat komen, dan om de vernietiging van de vergunning te ‘vieren’ en na onderhandelingen op uitnodiging van de nieuwe eigenaar : Natuurpunt.

ravottersbos natuurpunt groepsfoto - foto Thys Haus
Foto van THIJS HAUS : “Buurtbewoners en vertegenwoordigers van Natuurpunt verbroederen in het bestaande vogelreservaat van Natuurpunt dat aan het pas aangekochte bos grenst.

Natuurpunt onthaalde de omwonenden met een gezond aperitief in open lucht.

Vanuit de vier windstreken kwamen dorpelingen door het bos of over de grasvlakte aangestapt. Dit is de plek waar ze de afgelopen weken streden voor het behoud van een aangrenzend bosje waar sommigen als kind opgroeiden, waar nu hun kinderen en kleinkinderen ravotten. De locatie heeft ook voor Natuurpunt een geschiedkundige waarde. Het grasland naast het nieuw aangekochte bos was de allereerste locatie in de streek die ooit door Natuurpunt werd aangekocht en ingericht als (vogel-)reservaat. Door de aankoop blijft ook de ondersteunende waarde van het bos voor het reservaat intact.

* Hoera,… het bos is gered. Maar,… hoe gaan we het bos noemen?

Ravottersbos‘ is louter de benaming die in een eerste persbericht (mea culpa) werd gebruikt bij gebrek aan een officiële naam. Het verwijst naar de activiteit die het bos populair maakte. De keuze is gebaseerd op de omschrijving door buurtbewoner C. De Meyer die als eerste de nakende kap van de bomen opmerkte en op Facebook schreef : “het bos waar we van kleins af aan in hebben geravot.”

Het werd de ‘strijdkreet’ : red het ravottersbos!

Tijdens de samenkomst vandaag vertelde een oudere bewoner, wiens voorvader er boswachter was: “het bos was ooit véél groter en zou de naam Zegelaarbos* / Zegelaere bos hebben gedragen”. Een graaf en grootgrondbezitter zou ooit de eigenaar zijn geweest. Die familie zou uiteindelijk zijn uitgeweken naar Frankrijk.

(*nvdr: Dat zou etymologisch kunnen verwijzen naar een adellijke familie die beschikte over het zogenaamde ‘zegelrecht’, het waren dan ‘merkmeesters’. De betekenis van het woord ‘zegelaar‘ gaat terug tot de middeleeuwen.)

ravottersbos natuurpunt 4
Foto : SjK

Anderen benoemen het als “Vijfstratenbos“, wat verwijst naar de locatie van het bos, aan een kruising van 5 straten. Nog anderen gebruiken de naam “Vortebos” maar die benaming verwijst (eerder/ook) naar een ander bos, verderop. Het wordt ook het ‘Egelbos‘ genoemd. De meest sympathieke benaming komt van een familie met kinderen die het omschrijft als “het IJsjesbos” omdat er tijdens de zomer dagelijks een ijsje kan gekocht worden.

Eerste begeleide bezoek met een gids.

De buurtbewoners kennen het bos natuurlijk als hun broekzak, maar de kennis van een gids geeft zoveel meer inzicht in het unieke van deze biotoop. Meteen komen we te weten dat een héél klein deel van het bos al in eigendom was van Natuurpunt. Nèt op die plek groeien waardevolle planten zoals de bosorchis (een prachtig gevlekte orchidee), de blauwe knoop (die steeds minder levensruimte heeft in Vlaanderen en Nederland) en vleugeltjesbloemen. Omstaanders brengen extra informatie aan. Zo wordt gewezen op het belang om omgevallen bomen te laten liggen waar dat mogelijk is, die terug als voedsel dienen voor schimmels, andere planten en dieren.

ravottersbos natuurpunt 1
Foto : SjK

Reacties :

A. Janssens was de eerste buurtbewoner die actie ondernam na regionale berichtgeving. Hij was al gekend voor zijn strijd tegen de drijfjacht. Hij organiseerde aanvankelijk een samenkomt aan het bos ter afscheid. Dat werd uiteindelijk een oproep om het bos te redden. Hij contacteerde scholen en verkreeg radio en TV aandacht. Hij is blij met het behoud van het bos en steekt ook zijn respect voor de vorige eigenaar, die uiteindelijk het bos verkocht, niet onder stoelen of banken.

Buurtbewoners en verenigingen: In navolging van A. kwam een ganse beweging op gang van buurtbewoners en betrokkenen die allemaal één doel voor ogen hadden: het behoud van een klein maar waardevol bos. Ook de stad Zottegem (schepen Leen Goossens) erkende de waarde van het bos en betreurde de kapvergunning. Op hun niveau zouden ze machteloos hebben gestaan.

Al die mensen en verenigingen kunnen vandaag het resultaat van hun inzet claimen. Elk op een bepaald moment hebben burgers, overheid en verenigingen HET verschil uitgemaakt door zich assertief in te zetten en actief te handelen zonder rechtsregels te negeren. VZW’s keken de vergunning na en er werd een klacht ingediend.

Natuurpunt.be : Meerdere vertegenwoordigers van Natuurpunt spraken zich lovend uit over de onderhandelingen met de eigenaar van het bos. De afgesproken vergoeding van het bos ligt hoger dan het bod van Stad Zottegem maar over bedragen wenst men discreet te blijven. Natuurpunt hield rekening met al de factoren die de waarde van het bos binnen de omgeving bepalen.

Wie Natuurpunt wil steunen kan informatie vinden op de pagina : https://www.natuurpunt.be/pagina/steun-de-natuur.
Het volledige verhaal van de redding van het bos kan u lezen op de website ravottersbos.be.
Het allerlaatste nieuws en discussies kan u volgen op de facebook pagina van het Ravottersbos.

ravottersbos natuurpunt 2
Foto : SjK

Een gedachte over “Natuurpunt nodigt buurtbewoners uit na de aankoop van het ‘Ravottersbos*’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s