Geen Belgisch feest in Zottegem? Niet de schuld van de Sossen!

donkey-1268897_1280
bron : Pixabay

O vaderland onze ezel kan niet schrijven.
Wat heeft ‘em g’at?
Des crampes dans sa patte!

Parbleu, hoe begin je aan een column over de Nationale feestdag in een stad waar de notabelen het niet meer zien zitten om de Marseill… sorry,… de Brabançonne aan te heffen alvorens de bevolking op een feest te trakteren?

Wij willen Morre! Wij willen Morre!

Terwijl door de wol geverfde dames en heren van politieke stand, rollebollend over het fluweel op het schoonste verdiep van de voormalige onderbroekenfabriek, zich de zwarte piet,… sorry,… de roetfallus toeschuiven steekt één vers geolied politicus zijn langste vinger uit.

Ge kunt ze kussen.
Zo ongeveer moet de flamboyante Zottegemnaar hebben gedacht toen hij vernam dat er dit jaar geen feestelijkheden worden georganiseerd voor 21 juli. Voor één keer is het niet de schuld van de Sossen! In de krant las je al dat het mogelijk de schuld was van de Tjeven, maar die zijn het daar niet mee eens. Het was de schuld van een ambtenaar. Dat klinkt zoals een ambtenaar die zegt: het is de schuld van de computer.

Mon Oeuil!
Een feest organiseren, dat duurt geen eeuwigheid! En zo schoot de commerciële hersenhelft van de pas tot de politieke stand verheven volksmens, godomme ne sosselist, in een hogere versnelling en bedacht : “Pasta, blues en een Belgische feest! Dat laat ik niet liggen,…

morre in nieuwsblad 21 juli 2019 nationale feestdag Zottegem
bron: Nieuwsblad 17 juli 2019

Hij geraakte er mee in de gazet.
Goed gezien Kameraad. En zo heeft Zottegem toch zijn Belgische feestdag,… op het binnenplein van het Bluescafé,… en natuurlijk overal in de stad en haar deelgemeenten waar mensen zich naast Vlaming, Europeaan of wereldburger ook nog een stukske Belg voelen.

Aan u het initiatief.
Zottegemnaars hebben geen stadsbestuur nodig om een feest te organiseren. Maar toch,… hoe zielig is het om ‘toevallig’ een feest voor kinderen af te schaffen,… wedden,… om dat later op een andere feestdag terug te implementeren onder hoerageroep en het geklap van kinderhandjes. Morgen moogt ge allemaal voor ons gaan stemmen.

Wordt Zottegem een Heimat waar je moet kiezen?
Is Vlaanderen niet meer de thuis waar je èn Belg èn Vlaming kan zijn, desnoods ook nog een stukje Syrier of Marokaan? Zelf ben ik maar een ingeweken Brabander, een simpele boer uit het verre Hageland waar de Witte zijn fratsen beleefde, geen stadsmens, al lang verknocht aan dit laatste stukje landschap waar de locht nog goed is en de einder verre. Mag ik straks op de 21ste juli effekes Belg zijn? Dan beloof ik voor de rest van het jaar de Vlaamse Leeuw, toch ook maar gepikt van Godfried van Bouillon die het pikte van de Joden die het eerder pikten van Assurbanipal, te eren.

Mag dat?

Mag het alleen nog de strijdvlag zijn: de leeuw met grauwe klauwen op een geel veld? Sorry,… dan kunt ge ze allemaal kussen: uw lief, uw buurvrouw, mijn achterste en de vlag waar ge zo dogmatisch mijn vrijheid mee versmoort. Hang gerust uw strijdvlag uit maar verbied mij niet de individuele vrijheid te eren.

morre 21 juli 2019
bron F. Morre, via Facebook Messenger

Het centrum van Zottegem ligt in Grotenberge.
Ondertussen denkt koning Filip: “Horum omnium fortissimi sunt Belgae”,… ik zet de pasta op het vuur en doe er nog een schepje saus bovenop, rood natuurlijk. Smakelijk en een fantastisch feest gewenst.

Sjarel Klak.

(Disclaimer: deze column, die geenszins de mening van de redactie vertegenwoordigt, is een vrije gedachte; er is geen stuk uit uw gat gebeten.)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s