(video) Trouwe hond waakt over zieke kip die epilepsie heeft : het lot van Tokkie

Wat doe je wanneer een legkip na drie seizoenen trouwe dienst epilepsie krijgt en haar vriend over haar blijft waken? Dan geef je dat beest een kans! Drinken doet ze aanvankelijk alleen in een reflex, wanneer de bek het water raakt…

Elke dag gaat beter en na een handvol dagen zijn er korte heldere momenten waarop ze drinkt en een beetje eet. De meest confronterende beelden worden hier niet getoond.

Dank aan BvC, een medewerker van de-beiaard.be, voor de fijne montage van de videofragmenten.

UPDATE 1 :

Ruim een week verder zijn de heldere momenten steeds langer aanwezig en waggelt ze al behoedzaam door de tuin. Ook de eetlust is opperbest eens ze ‘wakker’ is.

Heb je vragen over epilepsie of raken deze beelden u, praat er over.

Duiding :

Het betreft hier een dier dat geen behandeling krijgt. De epilepsie is brutaal opgetreden na een plotse coma bij warm weer. Behalve de epilepsie vertoonde de kip ter hoogte van hals en rechterpoot een tijdelijke (halfzijdige) verlamming. Dat doet denken aan ischemie of herseninfarct, mogelijk een bloeding.

Elke dag milderen de symptomen. Zolang de evolutie in de positieve zin verloopt en het dier geen pijn vertoont krijgt het de beste zorgen.

Het is opvallend hoe veerkrachtig dit dier is.

UPDATE 2 :

20180530 - tokkie.jpg

Gedurende twee weken leefde het dier in een open box, op een bed van stro. Heel de tijd legde ze geen ei, kwam ze nauwelijks uit de box en beperkte zich tot slapen, eten en drinken. Uiteindelijk legde ze een ei en ging dezelfde dag op wandel in de tuin. Ze werd terug gezet bij de andere kippen en nam direct deel aan het scharrellen.


UPDATE 3 :

Enkele maanden later gaat nog steeds alles goed met Tokkie. De epilepsie en het verminderde bewustzijn lijkt helemaal verdwenen.

(Recentste update 20/08/2018)

3 gedachtes over “(video) Trouwe hond waakt over zieke kip die epilepsie heeft : het lot van Tokkie

  1. mijn kipje is na – tweemaal ernstige luchtwegeninfectie en een zware dip in de warme zomer – kreeg ook epileptische aanvallen – waarbij ze fladdert met haar vleugels, op de rug ligt en snakt naar adem, lijkt alsof ze dood gaat – daarna op adem komen en verder rustig is – niet erg actief weliswaar – ze drinkt maar eet niet voldoende zodat ik haar tweemaal per week bijvoeder. Ik zoek een oplossing voor de aanvallen die 1x om de 2 dagen optreden meestal in rust s avonds of smorgens.
    Graag uw info en alvast bedankt !!

    Like

    1. Als dat niet spontaan beter gaat, ttz, dat die aanvallen weg blijven, dan kan een dierenarts de juiste dosis medicatie voorschrijven. Er zijn tegen epilepsie geen huis-tuin-keukenmiddeltjes, maar er is wel goeie medicatie. Blijft de vraag of het sop de kool waard is, ttz,…. beschouw je de kip als een hoevedier (dan zou ik ze slachten) of als een huisdier? En bedenk,… zou jij eieren eten van een kip die anti-epileptica krijgt?

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s