De Beiaard verdwijnt? 

Overal duiken de berichten op in Zuid-Oost-Vlaanderen. Heb je het gehoord? De Beiaard stopt er mee!

Ik woon hier pas een half decenium en schreef een jaar lang wekelijks een ‘vertelselke’ in dat krantje dat me zo sympathiek leek, een reliek (de laatste regionale betaalkrant)  waarvan ik dacht het mee te moeten ondersteunen. Maar de redactie ging nogal heftig om met de taalcorrectieknop. Decrooïsmen en belgicismen werden de nek omgedraaid. Een luchtige column over “protpaan” (aarsgas)  werd zo een lachwekkend gedrocht over “propaan” (aardgas). Foert…  ik gaf het op.

Bij het lezen van het ‘verdwijnings-” bericht voelde ik me mottig. Beheerders van Facebook en andere sociale media denken nu dat ze het slachtoffer zijn van een cyberaanval,…  maar het zijn slechts die Zuid-Oost-Vlamingen die het vel van hun vingers berichten. Samen leggen we het lokale internet plat om ons verdriet te uiten.

Zoveel mensen die deze krant genegen zijn,…  zoveel mensen die er ooit voor schreven,…  en uiteindelijk elk hun eigen ding zijn gaan doen of om elk hun reden afhaakten.

Is De Beiaard kapot geconcurreerd door vrijwillige initiatieven die ondertussen ook zijn gestopt wegens ‘te veel’ voor één man,…  of heeft de vrije markt zich tegen zichzelf gekeerd,…  of was DB niet meer mee met de tijd?

De aangehaalde oorzaak, de verloren inkomst uit reclame,  gaat samen met de tanende interesse van lezers. Dat zijn communicerende vaten,…  dat is geen oorzaak.

Zou DB nog leefbaar zijn als ze één editie hadden gemaakt voor al hun regio’s of een heuse online krant hadden gemaakt?

Nochtans was DB weer goed bezig, met uitgebreide interviews en bangelijk goed geschreven artikels. Maar toch was er te weinig leesvoer om me twee volle uren bezig te houden. En wat zou er gebeurd zijn in Oudenaarde en Geesbergen? Dat moest ik zoeken op de regionale bladzijde van hln.be.

Ze hadden voor Zottegem zelfs een zeer beslagen (gediplomeerde) journalist aangeworven die zich met hart en ziel inzette : Een fijn mens die mijn vrouw haar oudste een fantastische stage (journalistiek) bezorgde afgelopen jaar, temidden carnaval Zottegem. Wat was het plezant om ze in eigen stad bezig te zien,… verscholen achter haar diafragma,… als onderdeel van het kleurrijke gejoel der zotte heimnaren. Het zou me spijten om die toffe kadee niet meer te ontmoeten rondom de stede van Lamoraal. Het zal me spijten niet meer een oud artikel te herlezen terwijl ik de patatten schil. Het zal me spijten om een gesprek niet meer te kunnen beginnen met : “Heb je het gelezen in De Beiaard?”.

Of blijft de naam bestaan?

Volgens bronnen richt een fenix zich op en slaat binnenkort de vleugels uit. Zou het waar zijn? Is 2017 het jaar van de hoop?

Carl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s