Duivelsvoetstap : Bespreking / review / recensie van een debuutroman. 

In Zottegem ontwaakt de duivel. 

Van G.  Opdecam. 

Uitgeverij Glockenspiel, 

ISBN : 978-90-810043-0-5

Het verhaal speelt zich af in de Vlaamse Ardennen, waar aloude sagen en legenden overleven. Het is de eerste roman van Zottegemnaar Gunther Opdecam. Ik las al gretig het eerste hoofdstuk, dat als teaser werd gepubliceerd in de regionale betaalkrant ‘De Beiaard’. Vanochtend was het boek aan de beurt. 

Het eerste hoofdstuk gunt je nauwelijks een introductie. Je valt bij de eerste zin midden in een actiescène. De goesting om verder te lezen is er. 

‘In den beginne’ is de auteur zoekend naar een eigen stijl. Alles is tot in details weergegeven en dat vraagt aandacht van deze lezer. Benieuwd of Opdecam me tot de eindgeneriek  kan vast houden. Als dat maar goed afloopt. (Pun intended.) 

Wat volgt is een cinema-beleving. Als je Zottegem kent, zie je doorheen de vertelling gekende locaties en mensen opduiken. Koffie, pikzwart,… voor mij een Extra Body,… maar dat terloops,… want er vallen al slachtoffers wanneer je dat het minst verwacht. Ocharme den duts. 

Deze man kan vertellen. Zoveel is zeker. 
De eerste hoofdstukken lijkt het louter een (spannende) crimi èn een introductie in de beruchte stad van ‘stovenmakers,  schoenmakers en beslagmakers’  (geuzennamen van de Zottegenaars). 
Meerdere verhaallijnen ontspinnen zich en de hoofdfiguren krijgen een menselijk gelaat aangemeten, ook de ‘bad guys’.  Je ziet waar het verhaal zich afspeelt,… en als je de stad (nog) niet kent,… bedenk dan gewoon dat dit bergvolk er niets beter op vindt dan een halswervel van haar meest notabele burger in een vitrinekast tentoon te stellen. 

Dan wordt je meegesleurd door de broederlijke samenwerking tussen,… oops,… spoiler alert,… en dood! Ik vergeet ondertussen dat dit een debuutroman is. De lat ligt hoog! Deze schrijver weet je vast te houden in zijn web van intriges. Hoofdstuk 9 van de 33 hoofdstukken,… climax. Wow,  wat een plotwending,…   al verklapt de achterflap van het boek (spijtig) indirect deze magistrale ‘twist of a tail’! Het lijkt even of een aflevering van Game of Thrones zich afspeelt in Sotto’s heim. Het mysterie ontspint zich verder met elke bladzijde die je omslaat… en groeit! Vannacht slaap je niet, zeker weten.

Ongetwijfeld een voorbarige bedenking, maar aan welke ‘grote’ schrijver doet G. Opdecam op dit moment denken? Aan George R. R. Martin, voor de onverwachte twists en de…  (spoiler alert), aan Dan Brown, voor het mysterieuze en de doorgedreven integratie van realiteit en fictie. Het verhaal leest met momenten ook alsof het geschreven is door een 21ste eeuwse Ernest Claes (op amfetamines),  want dit proeft (alhoewel rauw) als een modern vlaams volksverhaal! Tegelijk lijkt het te evalueren tot een horrorflick à la Wes Craven, maar dan met de robuuste beschrijvende stijl van E. A. Poe. Ongetwijfeld is dat overdreven,… terwijl mijn nekharen zich opspannen bij de volgende plot. Eigenlijk is het (op dit moment van het lezen) nog te moeilijk om het vertelsel in één woord te typeren. Dat is een compliment want het leest (pun intended) ‘als een trein’. 

En… laat me nu met rust,…  want ik wil lezen… de scènes worden zeer expliciet, details zijn zonder voorbehoud. De auteur hanteert ondertussen een zeer moderne, dynamische vertelstijl die aan een gedreven tempo doorheen de diverse lagen van het verhaal snelt. Elk afgesloten hoofdstuk verhoogt de craving naar de volgende plot. 

***
Update halfweg : 

Eén en ander begint stilaan duidelijk te worden,… of zo lijkt het toch? Spannend! Sorry, maar ik mag u verder niks meer verklappen! 
***

The day after :

Amai! Het verhaal blijft tot het allerlaatste moment oerend spannend en tijdens de ontknoping zijn ‘alle duivels los’. Nu nog de film… 

Terwijl het boek zijn welverdiende beduimelingen koestert spruit de gedachte dat ik niet langer een verhaal las dat deed denken aan andere grote schrijvers,… wel een straffe politieroman, een zeer grondig uitgewerkt mysterieverhaal,  van ene G. Opdecam. Een schrijver die een unieke, rauwe en eigentijdse stijl hanteert, tegelijk trouw is aan de groten der literatuur,… met een klepper van een verhaal dat, wat deze lezer betreft, een ferme plaats heeft verworven in de boekenkast. 

Maar eerst wil mijn vrouw het verder beduimelen want zijn was er ook al aan begonnen,…  hopelijk kan ik het duivelse geheim bewaren. En jij? 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s