Terrorisme in zijn blootje.

Extremisme als achtervoegsel.
Vandaag lijkt het woord extremisme nog slechts het achtervoegsel van het woord religieus. Geloof geeft zekerheid want alles wat de mens kan bedenken is duidelijk. Wat de mens niet kan bedenken is dan per definitie goddelijk of des duivels. Al is het verschil tussen die twee laatsten minder duidelijk want ook goden worden gruwelijk en wreedaardig boos. Zijn goden gekneed naar het evenbeeld van de mens?

Al wie dat niet springt.
De meesten onder ons zijn opgegroeid in een judeo-christelijke cultuur. Onze geschiedenis bulkt van de extreme overtuiging dat al wie niet springt bij het woord van God mag worden afgemaakt of moet worden overtuigd. De twijfelende mens is dan dwalend. Die gelovende heeft het licht gezien.

Eenvoudig of durven twijfelen?
Wie van beide actoren het meest dwaalt is voer voor overdenking want hoe eenvoudiger de geest, hoe groter de superioriteitsgedachte. Om iemand van het eigen gelijk te overtuigen is bescheidenheid een struikelblok. Toch zijn er ook religies waarin de superioriteitsgedachte zo groot is dat niemand mag worden overtuigd, in tegendeel. Enkel de uitverkorenen mogen het licht zien. Eén definitie blijft steeds overeind: hoe eenvoudiger de geest, hoe groter de zekerheid. Denkers zijn de grootste twijfelaars.

Arrogantie en onwetendheid.
West-Europese Christenen hebben zich in de loop van de eeuwen bezondigd aan de arrogantie om zich verheven te voelen over andere religies, levenshoudingen, filosofieën en maatschappelijke structuren. En wat niet voldoet moet worden aangepast, desnoods opgeschoond en als het echt niet ander kan, worden geterroriseerd, desnoods geëlimineerd. Beeldenstormers, Ku Klux Klan of de eenzame wolf Anders Breivik,… allen beschouwen zich als zich christelijke kruisvaarders, strijdend tegen onwetendheid en verondersteld minderwaardigen.

Nederigheid na de arrogantie.
Uit arrogantie volgt, met vallen en opstaan, de nederigheid, maar niet nadat eerst veel schade (en schande) is aangericht. Zo worden we vandaag geconfronteerd met het extremisme van enkelen, die steeds meer zoekenden aanspreekt.

Wederzijds komt van twee kanten.
Natuurlijk is een cultuur niet vernietigbaar zolang mensen ze beleven. Het probleem zijn niet de extreme enkelingen, want die zullen er altijd zijn. Het probleem is de voedingsbodem die ze vinden bij een bredere laag zoekenden, mensen die om één of andere reden meer zekerheden nodig hebben. De vraag is dus welke politiek we moeten hanteren om die mensen een alternatief te bieden. En dat gaat heus niet alleen over werk en inkomsten maar ook om erkenning, herkenning en wederzijds respect. Wederzijds! Dus ook vanwege nieuwkomers.

Los het maar op.
Het woord “politiek” is gevallen. Dan is het gemakkelijk om te zeggen: “Los het maar op, gilde der politici.” Maar weet dat politiek, net zoals levensfilosofie, geen kwestie is van enkelen, maar van ons allen. Politiek bedrijf je door je houding, je denken en je handelen. Ook door problemen te durven benoemen. Een land, een volk, zelfs een dorp heeft zijn eigenheid, zijn kenmerken. En verandering is niet noodzakelijk slecht, maar het mag niet te snel gaan, niet door overweldiging.

Vrij denken versus anarchie.
Misschien kunnen we wat minder geloven en wat meer twijfelen. Ook onze westerse zekerheden houden geen stand. We zijn slechts een eiland in een wereld van ontwikkeling. Vrij denken, van daaruit vrij handelen, is de plicht om ook grenzen te respecteren. Anders zou het anarchie heten. Maar bedenk ook dat het tegenovergestelde, het extreem stellen en willen toepassen van grenzen, leidt tot terreur. Ook daarvan bulken de geschiedenisboeken. Elke actie leidt tot reactie. Laat daar nu nèt geen gebrek aan zijn.

De groeten van Sjarel Klak
blog: sjarelklak.be

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s